skip to Main Content
+90 262 658 98 92 paneks@panekspanel.com
Muz Sarartma Etilen Jeneratör

Muz Sarartma Etilen Jeneratör

Muz Sarartma Hakkında Genel Bilgi

Yeşil renkliyken hasat edilen muz ve mandalina gibi meyveler kısa zamanda soğuk depolara alınırlar, muhafaza sıcaklığına uygun nem koşullarında soğutulurlar. Hava sirkülasyonunun yeterli olduğu ve ihtiyaç duyulan kapasitelere göre dizayn edilen, ısı izolasyonları yapılmış odalarda muhafaza edilen ürünler depolama süresi sonunda olgunlaştırılır. Özel olarak seçilmiş soğutucuların kullanıldığı muhafaza ve sarartma odaları soğutma tekniğine ve hızlı çalışmaya elverişli özel kapılarla donatılırlar. Modern depolamanın gereği olarak odalara raf sistemleri yerleştirilir. Muhafaza odalarına kurulan etilen jeneratörleri ile olgunlaştırma ve saratma gerçekleştirilir.
Sarartma, meyvenin sadece dış kabuk renginin iyileştirilmesi; olgunlaştırma ise meyvenin istenilen tada, renge, kaliteye getirilmesi işlemidir. Sarartma ve olgunlaştırma işlemi, ısı ve gaz yalıtımı yapılmış, havalandırma sistemleri bulunan sıcaklık ve nem ayarı yapılabilen özel tasarlanmış odalarda yapılır.
Başarılı bir sarartma ve olgunlaştırma işlemi için gerekli koşullar şunlardır:
Sıcaklık (Sarartma için +20°C / +28°C, Olgunlaştırma için +14°C / +20°C)
Bağıl Nem (%85 – %95)
Etilen Gazı (Sarartma için 3-10 ppm, Olgunlaştırma için 100-1000 ppm)
Hava Hareketi (Oda hacmini 1 saatte 25-30 kez dolaşacak şekilde)
Zaman (Sarartma ve Olgunlaştırma süresi 48-96 saat)
Etilen uygulaması yapıldıktan sonra 24 saat süreyle odanın kapısı kapalı tutulur. Bu süre sonunda oda havalandırılmalıdır. Ürünler tür ve çeşitlerine bağlı olarak 1-4 gün içerisinde olgunlaşarak yeme olgunluğuna ulaşır ve sararır. Olgunlaştırma işleminde, pazar taleplerine bağlı olarak kısaltılmak ya da uzatılmak istenebilir. Bu durumda ürünün olgunlaştırılmasında kullanılacak sıcaklık derecesi seçimi çok önemlidir. Örneğin; 18°C’de 4 günde kabuk renginde değişiklik olurken, 14°C’de ise 8 günde renk dönüşümü ve olgunlaşma gerçekleşir.
Üsteki resimde etilen jeneratörünün resmi görülmektedir. Bu jeneratör sayesinde her seferinde etilen tüp almaya gerek kalmamakla beraber, kullanım sırasında bir patlama riski bulunmamaktadır. Cihaz üzerinde 4 adet zamanlama dilimi ( 12-24-36-48 saat) mevcuttur. İçerideki ürünü göre bu seçim yapılmalıdır. Cihaz etilen gazının haznesine doldurulan bir sıvı aracılığıyla yapmaktadır.

1 adet jeneratör 20-22 ton muzu sarartmak için yeterlidir. Bu sarartma sırasında 1 lt civarında etilen sıvısı kullanılmaktadır.

ISITMA SİSTEMİ YATIRIMCI TARAFINDAN YAPTIRILACAKTIR.

 

Muz olgunlaşma odaları çok önemlidir, sadece herhangi bir oda yeterli değildir. Uygun bir olgunlaşma odası aşağıdakilere sahip olmalıdır:
Etilenin çok fazla sızmasını önlemek için oda mümkün olduğunca hava geçirmez olmalıdır.
Sıcaklığın birkaç derece içinde kontrol edilebilmesi için oda uygun şekilde yalıtılmalıdır.
Odada yeterli soğutma olmalıdır. Muzlar olgunlaştıklarında büyük miktarlarda ısı üretir. Soğutma ekipmanı, ürün sıcaklığını doğru bir şekilde kontrol etme kapasitesine sahip olmalıdır.
Soğuk havada uygun oda sıcaklığını korumak için odanın ısıtma ekipmanına ihtiyacı olabilir. Elektrikli ısıtma elemanları en tatmin edicidir ve genellikle soğutma sisteminin bir parçasıdır. Açık alev tipi ısıtma asla kullanılmamalıdır.
Odanın yeterli hava sirkülasyonu olmalıdır. Oda boyunca homojen kağıt hamuru sıcaklıkları eşit bir olgunlaşma için gerekli olduğundan, odadaki soğutulmuş havanın yük boyunca her zaman ve eşit bir şekilde dolaşması gerekir. Oda, soğutma sisteminden yüke ve soğutma sistemine geri giden hava akış yolu engellenmeyecek şekilde inşa edilmelidir. Uygun hava akışı modelleri çok önemlidir.
Uygun nem seviyelerini koruyun. En iyi olgunlaşma sonuçları için nem% 85 ila 95 arasında olmalıdır. Nem çok düşükse, bir nemlendirici kullanmak gerekmektedir.
Olgunlaşma döngüsünün ilk aşamasında etileni en az 24 saat uygulayın. 100-150 PPM öneririz. Bunu başarmak için, jeneratör ayarı olgunlaşma odasının büyüklüğüne bağlı olacaktır.
45 – 70 metre küp odalar için 1. ayar.
70 – 140 metre küp odalar için ayar 2.
140 – 200 netreküp odalar için Ayar 3.
200 – 300 metre küp odalar için Ayar 4.
Tüm odaların hava sızdırmazlığına göre değiştiğini lütfen unutmayın, bu nedenle daha kesin PPM tespiti gerekirse, etilen PPM seviyeleri için hava testi yapılması önerilir.
Muz olgunlaştığında, olgunlaşma odasında birikecek karbondioksit salgılarlar. CO2 üretimi, meyve olgunlaşması “klimakterik” faza veya muzların etilen bıraktığı ve yüksek bir solunum hızına (diğer birçok fizyolojik değişiklikle birlikte) girdiği zaman başlar. Solunum, oksijen alımını, karbon dioksit salınmasını ve nişastaların parçalanmasını içerir. % 1’in (10.000 ppm) üzerindeki karbondioksit konsantrasyonları olgunlaşmayı geciktirir, etilenin etkilerini geciktirir ve kalite sorunlarına neden olur. Bu nedenle, ilk 24 saatlik olgunlaşmadan sonra kapıları 12 saatte bir 20 dakika açarak havalandırılması önerilir. Diğer havalandırma yöntemleri, otomatik fan (zamanlamalı veya sensör tabanlı ) veya “akışlı” (sabit) havalandırmadır.
Muzlar kolayca yeşil veya olgunlaşır. Tüm aşamalarda dikkatli kullanım, morarmayı azaltacak ve muzları daha fazla para karşılığında satmanızı sağlayacaktır.

MUZ SAKLAMA SICAKLIK DEĞERLERİ

Back To Top